RESEPI MEE CHAMBOL


🌸


Resepi Mee Chambol
*Resepi ikut resepi mee celup ni..cuma hakak tambah aksesorinya..+ jejari ketam + udang + meatball + fishball - hakak rasa nama cambol sebab letak bebola2 tu...
Bahan2 
-mee kuning (basuh bersih2 sejat air)
-bihun (dicelur dgn air panas sampai lembut sejat air )
-kuew tiaw (basuh,sejatkn)
-mee maggi
-Nasi air
#pilihan mee bergantung citarasa masing2 ye..


KUAH:
-3liter air 
-ayam ambik bahagian tulang2 untuk rebusan.
(Kaki, leher..byk2 takpe)
-isi ayam bahagian dada(rebus dh masak angkat,carik2an)
-halia 2inci  (agak2 je dan ketuk2 skit)
-karot 1batang
-ubi kentang 2bji
-bawang putih 2ulas (ketuk je)
-akar daun sup& daun bawang (potong dlm 2inci dr akar bersama batang)
-satu sudu besar minyak bawang putih+bwg skali 
-serai 1btg
-2sudu rempah sup (serbuk)sy guna adabi
-kicap manis+kicap pekat (jadi kn 1senduk,agak2
Korangla nk kuah hitam @ sedang2 je)
-secukup rasa maggi (1sb)
-pati bilis maggi (1st)
-serbuk kiub ayam maggi (1sb)
-garam (agak2 je )
-gula (agak2 )
CARA2
Satu kan semua bahan2 dlm periuk
Rebus ye jgn menumis lak..
biar betul2 menggelegak angkat isi ayam dahulu
(Dh sejuk carik2an)
Kuah biarkn menggelegak lama
Rasakn dgn betul2 secukup2nya
-manis+masin(bila mkn baru ummphh!!!)

AKSESORI:

Bawang goreng (buat sendiri lg sedap)
Air lada  (blend cabai,bwg putih 1ulas,cuka,garam,gula)
Lada jeruk  (cuka,lada besar hijau siam,garam,gula)
Lobak asin jeruk (beli siap je)
Kacang tanah tumbuk  (beli siap je)
Lada sulah 
Cili flakes 
Bwg putih jeruk (bwg putih jeruk+amik airnya sedikit +air suam.. blend pekat jgn cair )*Secret resipi
Ikan bilis goreng rangup
isi ayam yg dh di carik2
Minyak bwg putih 
Cara membuat minyak bawang Putih :
2 labu bwg putih basuh bersih2 bersama kulit ye,jgn kopek kulitnya.tumbuk separuh lumat,panaskn minyak 2mangkuk,tumis jgn sampai garing tau..just bau wangi dn bwg dh kekuningan matikn api..nanti bwg akn jg lagi garing,kalau tggu garing baru matikan api nanti sejuk bawang akan sedikit garing dan rasa nya akan pahit tak sedap)minyak bwg putih ni nanti blh simpan lama.. blh buat masak lain2 menu. Sedap
Sayur 
Daun sup&daun bawang
Taugeh
Sawi (potong halus )
Kangkung (potong halus)
Cara2 nk menghidang @makan (bg yg xpernah mkn)
Letak mee dlm mangkuk kuantiti ikut suka
Masukkan bahan2 aksesori - sukatan biasanya 1st@1sb setiap bahan (tapi agak2 la ye kot ada yg nk kurangkn itu lebihkn ini..suka2 hati anda ye)
Masukkan sayur kegemaran anda
bubuhla kuah nyaa..(pastikn kuah panas menggelegak baru best )
Siap.....selamat menjamu selera..makan puas2!!
Kredit Resepi asal : Suraya Che Hashim













Ulasan

nikkolayebba berkata…
It’s laborious to seek out educated individuals on this subject, however you sound like you realize what you’re talking about! Thanks online gambling casino
bobby09043 berkata…
There are some fascinating deadlines in this article but I don’t know if I see all of them middle to heart. There's some validity but I will take hold opinion till I look into it further. Good article , thanks and we wish extra! Added to FeedBurner as well online gambling

Catatan popular daripada blog ini

RUMAH PERANGINAN PERSEKUTUAN LANGKAWI (FEDERAL VILLA)

RESEPI PES SAMBAL SERBAGUNA