Nuzul Al-QuranHari Nuzul Al-Quran di hari Jumaat yang mulia....Aku bersyukur ke hadratMu Ilahi kerana masih diberi peluang untuk menikmati keindahan Ramadhan tahun ini...Insyaallah


Marilah kita sama2 hayati pengertian Nuzul Al-Quran....


Peristiwa nuzul al-Quran menjadi satu rakaman sejarah dalam kehidupan Nabi SAW hingga seterusnya berperingkat-peringkat menjadi lengkap sebagaimana kitab al-Quran yang ada pada kita hari ini.


Peristiwa Nuzul al-Quran berlaku pada malam Jumaat, 17 Ramadan, tahun ke-41 daripada keputeraan Nabi Muhamad SAW.


Perkataan ‘Nuzul’ bererti turun atau berpindah dari atas ke bawah. Bila disebut bahawa al-Quran adalah mukjizat terbesar Nabi SAW maka ianya memberi makna terlalu besar kepada umat Islam terutamanya yang serius memikirkan rahsia al-Quran.


‘Al-Quran’ bererti bacaan atau himpunan. Di dalamnya terhimpun ayat yang menjelaskan pelbagai perkara meliputi soal tauhid, ibadat, jinayat, muamalat, sains, teknologi dan sebagainya. Kalimah al-Quran, sering dicantumkan dengan rangkai kata ‘al-Quran mukjizat akhir zaman’ atau ‘al-Quran yang mempunyai mukjizat’.


Malah inilah sebenarnya kelebihan al-Quran tidak ada satu perkara pun yang dicuaikan atau tertinggal di dalam al-Quran. Dengan lain perkataan segalanya terdapat di dalam al-Quran.


Firman Allah:


"Dan tidak seekor pun binatang yang melata di bumi, dan tidak seekor pun burung yang terbang dengan kedua sayapnya, melainkan mereka umat-umat seperti kamu. Tiada Kami tinggalkan sesuatu pun di dalam kitab Al-Quran ini; kemudian mereka semuanya akan dihimpunkan kepada Tuhan mereka (untuk dihisab dan menerima balasan)". (Al-An’am:38)


Al-Quran adalah hidayah, rahmat, syifa, nur, furqan dan pemberi penjelasan bagi manusia.. Segala isi kandungan al-Quran itu benar.


Al-Quran juga dikenali sebagai Al-Nur bererti cahaya yang menerangi, al-Furqan bererti yang dapat membezakan di antara yang hak dan batil dan al-Zikr pula bermaksud yang memberi peringatan.


Dalam sejarah kehidupan Nabi SAW ayat al-Quran yang mula-mula diturunkan Allah kepada Nabi Muhammad SAW melalui perantaraan malaikat Jibrail ialah lima ayat pertama daripada surah Al-‘Alaq. maksudnya:


”Bacalah (wahai Muhammad) dengan nama Tuhan mu yang menciptakan (sekalian makhluk), Ia menciptakan manusia dari sebuku darah beku; Bacalah, dan Tuhan mu Yang Maha Pemurah, -Yang mengajar manusia melalui pena dan tulisan, -Ia mengajarkan manusia apa yang tidak diketahuinya.” (al-‘Alaq:1-5)

Kisahnya tentu panjang dan memberi kesan kepada umat Islam hari ini. Seharusnya juga riwayat Nuzul Quran di uar-uarkan kepada masyarakat agar martabat Al-Quran sentiasa terletak di tahap yang tinggi dalam jiwa dan kehidupan seharian.

Dan bukan hanya menjadikan Al-Quran sebagai saksi untuk bersumpah segala bagai.
Isi kandungannya, setiap baris, setiap patah ayat, harus difahami dan seterusnya diaplikasikan dalam setiap perlakuan umat Islam.

Semoga segala kebaikan yang terkandung di dalamnya dalam dihayati dan tersebar sehingga bila-bila. Amin.

Selamat Menyambut Nuzul Quran kepada umat Islam di seluruh dunia.
  

2 ulasan:

sz | m.s.s berkata...

selamat bercuti ibu iman!

Iman berkata...

sz | m.s.s:
Terima kasih...tapi hari ni kerja...huhuhu