Jom Masak Juadah Berbuka...

Seperti puasa2 tahun yang lepas,aku tidak berangan untuk singgah ke pasar Ramadhan untuk membeli lauk/juadah untuk berbuka puasa...Aku sanggup masuk ke dapur walau selewat mana pun aku sampai ke rumah...
Aku dah serik dulu....walau sekali jer aku terkena...sampai bila2 menjadi ingatan...
Aku pernah "menapau"juadah di pasar ramadhan untuk hidangan berbuka....banyak gak la aku rembat untuk buat berbuka...last2 sentuh sikit jer....tak luak lansung lauk yang dibeli sebab aku takleh nak telan apa yang aku beli tu...tak rasa apa-apa...(mungkin bukan semua terkena mcm aku)sama gak dengan suami aku...sama2 pakat tengok jer lauk yang terhidang...akhirnya lauk tu dibuang sahaja...rasa berdosa sesangat...huhuhu
* * * * * *
Sampai rumah kol 6.10 petang tadi...terus masak nasi....Tulah benda yang pertama aku buat bila sampai rumah tadi...nasib baik solat asar kat opis...kalau tak....
Hubby tolong apa yan patut...Thanks Ayah...thanks bebanyak kerana sudi membantu ibu di dapur...sayang ayahhhh...
Di antara lauk/juadah simple yang sempat dimasak petang tadi
Bismillahirrahmanirrahim....

Ikan Bersos

Masak Lemak Udang Bersama Kobis

Ikan Bilis Goreng Bersama Tempoyak

Terung Bersambal


Ikan Tongkol Goreng

14 ulasan:

hajarus berkata...

wow banyaknyer menu berbuka akak... ligat betul akak masakkan.. kejap jer leh msk mcm2... mesti akak pandai mskkan... bestnyer...

Sricahaya berkata...

sedapnya...masak sendiri lagi puas hati..walaupun masak yg simple2 jer.. :)

Iman berkata...

hajarus:
Hehehe...takder la ligat nyer....sampai rumah pun dah kol 6 lebih....terus bersilat kat dapur....duduk2 bila dengar azan...huhuhu...akak masak simple jer...biasa2 jer....

Iman berkata...

Sricahaya:
Yupp...memang puas hati masak sendiri...yang pasti kena selera kita dan yang paling penting...terjamin kebersihannya...Tapi saya masak simple jer...Hari minggu leh la lain sikit...hehehe

kakcik berkata...

Salam Iman..

rajinnya... macam2 lauk sempat dimasak. kalau duduk dekat, noleh kakcik mintak sikit. :)

(kakcik letak link blog ini di blog kakcik) :)

amira berkata...

saya suka kurma~~
huhu.. banyak betul masak ye..

Che Armster berkata...

YA ALLAH sedapnya bang sungguh Ikan Bilis Goreng Bersama Tempoyak tu!!!!

LyNn HaMzAh berkata...

meriahnya menu...sedap2 semuanya...

Iman berkata...

kakcik:
Hehehe...yupp...kalau dekat2 leh kak cik masakkan untuk saya...hehehe...
Terima kasih kak sebab link kan blog saya kat blog akak...Tq...muahhh

Iman berkata...

amira:
Nah ambik sebiji kurma untuk awak...hehehe
Takder la banyak...yang simple2 jer...buat lebih sikit untuk sahur sekali....senang kan...

Iman berkata...

Che Armster:
Mula2 tu tak nak buat gak sambal tempoyak goreng dengan ikan bilis tu...last2 minit...10 minit lagik nak bukak...tetiba terasa teringin lak...buat lak jap...Licin....hehehe

Iman berkata...

LyNn HaMzAh :
Simple jer...mana yang sempat...hehehe...Bersilat gak la balik keje...

cheqna berkata...

wah..banyak gak lauk2 tu...
betuul..kadang2 besh masak sendiri banding ngan beli..=)

Iman berkata...

cheqna:
Yupp...tapi lain orang lain citarasa kan...ada yang senang beli kat kedai jer daripada masak...atas citarasa kan...