Oh Yeahhhh...Nilai 3 Lagi...

Tengok tu...tengok tu...Nilai 3....aku datang lagi la....huhuhuhu...misi tetap diteruskan...


Misi Mencari Langsir

Misi mendapatkan langsir untuk rumah baru bermula lagi....hehehe...jeng....jeng...
Sambil bawak mak jengjalan kat Nilai.....horeyyy...mak datang KL...


Singgah kat rumah baru jap....baru terhegeh2 nak ukur tingkap apa semua....ngehngeh....


Dari atas ke bawah...dari bawah ke atas...dari kanan ke kiri...


main2 yer....salah ukur abang jawab...hehehe....

Langsir lagik

Jom cuci mata langsir kat nilai....Esok nak pi lagik...huhuhu
Memang berpinau mata kalau nak pilih patern langsir ni....semua cantik2....












Cantik Tak?Aku Berkenan....


Minggu lepas gi jengjlan kat Nilai...niat nak cari langsir untuk rumah baru...episod cuci2 mata dulu....


Cantik tak?Aku berkenan giler kat langsir ni...tapi mak oiii...regenya boleh buat poket aku robek satu bulan...huwaaa...Tapi kalau dah berkenan....jalan jer...insyaallah...


Dari sudut lain lak...




Tapi kan...kalau jadi dengan langsir ni....aku akan tukar yang warna merah tu dengan warna hijau....
Ruang tamuku warna hijau.....ok tak....kang pelik lak kang...ahh....tak kisah la...rumah itu aku yang punya....hahaha...(gelak sopan ok)

Pahala Terakhir Seorang Isteri



( Selamat Membaca..:).

Kisah benar- petikan dari majalah NUR- cahaya keinsafan.


Peristiwa yang menimpa diri saya kira-kira dua tahun yang lalu sering datang meragut ketenangan yang cuba di pupuk hari demi hari. Saya selalu kecundang.........

Justeru saya masih belum dapat memaafkan kesalahan yang telah dilakukan. Kesalahan yang disangka ringan, tetapi rupa-rupanya mendatangkan rasa bersalah yang tidak pernah berkesudahan hingga ke hari ini.

 Ingin saya paparkan peristiwa yang menimpa diri ini untuk tatapan anda sekalian, untuk dijadikan teladan sepanjang hidup.Untuk pengetahuan semua, dikalangan sahabat-sahabat dan saudara-mara, saya dianggap sebagai seorang isteri yang baik. Tetapi keterlaluan jika dikatakan saya menjadi contoh teladan seorang isteri bekerja yang begitu taat berbakti kepada suami.

Walau bagaimana penat dan sibuk sekalipun, urusan rumahtangga seperti melayan suami dan menguruskan anak-anak tidak pernah saya abaikan. Kami di anggap pasangan romantik. Suami saya seorang lelaki yang amat memahami jiwa saya, berlemah lembut terhadap keluarga, ringan tulang untuk bersama-sama menguruskan rumah apabila pulang dari kerja dan lain-lain sifat yang baik ada pada dirinya.

Waktu sembahyang dan waktu makan merupakan waktu terbaik untuk mengeratkan ikatan kekeluargaan dengan sembahyang berjemaah dan makan bersama. Pada waktu inilah biasanya beliau akan memberi tazkirah dan peringatan kepada kami agar menjadi hamba yang bertakwa.


Dari sudut layanan seorang isteri terhadap suami, saya amat memahami akan kewajipan yang harus ditunaikan. Itulah peranan asas seorang isteri terhadap suaminya. Allah menciptakan Hawa semata-mata untuk melayan Adam dan menghiburkannya. Meskipun syurga dipenuhi dengan kekayaan dan kemewahan, namun tidak mampu mengisi jiwa Adam yang kosong melainkan dengan diciptakan Hawa.

Oleh itu saya menganggap tugas mengurus rumahtangga, mengurus anak-anak dan bekerja di pejabat adalah tugas nombor dua setelah tugas pertama dan utama, iaitu melayani suami.Sebagai seorang yang juga sibuk di pejabat, adakalanya rasa penat dan letih menghambat sehingga saya pulang ke rumah. Tetapi saya bersyukur kerana suami amat memahaminya. 
Berkat tolong - menolong dan bertolak-ansur, hal tersebut tidak pernah menjadi masalah di dalam rumahtangga. 
Bahkan sebaliknya menumbuhkan rasa kasih dan sayang antara satu sama lain kerana masing-masing dapat menerimanya dan mengorbankan kepentingan masing-masing.

Sehinggalah tiba pada satu hari yang mana pada hari itu datangnya ketentuan

Allah yang tidak dapat diubah oleh sesiapa pun. Hari itu merupakan hari bekerja.
Agenda saya di pejabat amat sibuk, bertemu dengan beberapa orang pelanggan dan menyelesaikan beberapa tugasan yang perlu disiapkan pada hari itu juga. Pukul lima petang saya bersiap-siap untuk pulang ke rumah. Penat dan letih tidak dapat digambarkan. Apabila sampai di rumah, saya lihat suami telah pulang dari pejabat.Dia telah membersihkan dirinya dan sedang melayani anak-anak,
bermain-main dan bergurau senda. Dia kelihatan sungguh gembira pada pada petang itu. 

Saya begitu terhibur melihat telatah mereka, kerana suasana seperti itu jarang

berlaku pada hari bekerja. Maklumlah masing-masing penat. Suami sedar saya amat penat pada hari itu. Oleh itu dia meminta agar saya tidak memasak, sebaliknya mencadangkan agar kami makan di sebuah restoran makanan laut dipinggir bandar. Dengan senang saya dan anak-anak menyetujuinya. Kami pulang ke rumah agak lewat, kira-kira jam 11 malam. Apa tidaknya,kami berbual-bual panjang ketika makan, bergurau-senda dan usik-mengusik. Seperti tiada hari lagi untuk esok. Selain anak-anak, suami sayalah orang yang kelihatan paling gembira dan paling banyak modal untuk bercakap pada malam itu. Hampir jam 12 barulah masing-masing merebahkan badan di katil. 

Anak-anak yang kekenyangan segera mengantuk dan lelap. Saya pun hendak

melelapkan mata, tetapi belaian lembut suami mengingatkan saya agar tidak tidur lagi. Saya cuba menggagahkan diri melayaninya, tetapi hati saya hanya separuh saja jaga, separuh lagi tidur. Akhirnya saya berkata kepadanya sebaik dan selembut mungkin, "Abang, Zee terlalu penat," lalu saya menciumnya dan memberi salam sebagai ucapan terakhir sebelum tidur.Sebaliknya suami saya terus merangkul tubuh saya. Dia berbisik kepada saya bahawa itu adalah permintaan terakhirnya. Namun kata-katanya itu tidak meresap ke dalam hati saya kerana saya telah berada di alam mimpi. Suami saya perlahan-lahan melepaskan rangkulannya.
Keesokannya di pejabat, perasaan saya agak tidak menentu. Seperti ada perkara yang tidak selesai. Saya menelefon suami, tetapi tidak berjawab. Sehinggalah saya dapat panggilan yang tidak dijangka sama sekali - panggilan dari pihak polis yang menyatakan suami saya terlibat dalam kemalangan dan dikehendaki datang segera ke hospital. Saya bergegas ke hospital, tetapi segala-galanya sudah terlambat. Allah lebih menyayangi suami saya dan saya tidak sempat bertemunya. Meskipun redha dengan pemergian suami, tetapi perasaan terkilan dan bersalah tidak dapat dikikis dari hati saya kerana tidak melayaninya pada malam terakhir kehidupannya di dunia ini. Hakikatnya itulah pahala terakhir untuk saya sebagai seorang isteri. Dan yang lebih saya takuti sekiranya dia tidak redha terhadap saya pada malam itu,maka saya tidak berpeluang lagi untuk meminta maaf daripadanya.

Sabda Rasulullah s.a.w, "Demi Allah yang jiwaku di tangan-Nya,tiada seorang

suami yang mengajak isterinya tidur bersama di tempat tidur,tiba-tiba di tolak
oleh isterinya, maka malaikat yang di langit akan murka kepada isterinya itu,
hingga dimaafkan oleh suaminya."

Sehingga kini, setiap kali saya terkenang kepadanya, air mata saya akan mengalir ke pipi. Saya akan  bermunajat dan mohon keampunan daripada Allah. Hanya satu cara saya fikirkan untuk menebus kesalahan itu, iaitu dengan mendidik anak-anak agar menjadi mukmin sejati. Agar pahala amalan mereka akan mengalir kepada ayah mereka. Hanya itulah khidmat yang dapat saya berikan sebagai isterinya.

Itulah harapan saya .semoga Allah perkenankannya. ****


Nota:

Seperti yang pernah disarankan oleh Dr Fadhilah Kamsah.. pohon la

kemaafan kepada suami sebelum tidur... maafkan juga mereka2 yang ada kaitan
dengan kita sebelum kita tidur.. kerna kita tak tau.. apakah esok kita masih
boleh bangun or.. macam dalam kesah ni.. :)...


Sumber dari Email....

Selamat Hari Isnin....

 
Waktu kamu lahir, kamu menangis dan orang-orang disekelilingmu tersenyum. Jalanilah hidupmu sehingga pada waktu kamu meninggal, kamu tersenyum dan orang-orang di sekelilingmu menangis


P/s : Selamat Hari Isnin....Semoga hari ini lebih baik dari hari sebelumnya... 

Resepi Untuk Kasih Sayang


Susah ke?........Hrmmmmm....

Nota : Terima kasih CINTA....Aku bahagia ^_^

Hasil Keras Tanganku

Atas permintaan seorang teman nak lihat hasil kerja keras tanganku semasa pertunangan adik lelakiku tempoh hari....sekali lagi entry ni keluar...hehehe... Aku pernah buat dah entry hasil gubahan hantaran ni....


Hanya ini sahaja gubahan hantaran yang mampu aku siapkan untuk adik lelakiku....
Simple jer kan....Idea tarak sebab last minit....


Gubahan hantaran pertunangan dari bakul besi.....

Sebelum.....
Selepas....                                                             

Kek Pertunangan
Gubahan Coklat
Buah-buahan
Gubahan Sireh Junjung Dan Cincin
Wajik
Gubahan Sireh Junjung
Persalinan Nikah
Kain Pasang
Gubahan dari Tuala

Aku Tengah Gila Bayang.....Salah ke?

Search kat Google
Semenjak dua menjak ni hati aku jadi tak keruan...duk tak senang...nasib baik tak termimpi2....huwaaaa.....
Aku tengah angau kat pinggan mangkuk lama (antik) ni....Ntah la....tak pasal2 jadi tak keruan...Kat Jepun kena Tsunami dan aku lak kena tsunami pinggan mangkuk ni....huwaaa....tolong....
Hampir tetiap hari aku akan search cari blog antik.....untuk cuci mata....untuk lepaskan rindu dendam kat pinggan mangkuk ni.....
Aku tengah gila bayang nak kumpul pinggan mangkuk corak Bunga Kangkung ni.....Bunga lain tarak mau...nak corak tu jer....Yang aku ada sekarang pinggan jer yang diculik dari rumah mak dan rumah mak mertua....hehehe...Mintak hokey....baik punya bodek...hahaha...
Dan...
Yang menang Ga yang dianjurkan oleh Mrsnor....kat Sini
Gambar***


Tapi yang membantutkan lagi minatku ni sebab tak pindah lagi....susah la kumpul banyak2 lepas tu nak angkut   pi rumah baru lak....(padahal bajet kureng...hehehe)
Tapi kan....
Kalau ada yang nak jual murah2...jual lah kat aku yer...huhuhu


Psstt : Tak salah kan kalau aku giler bayang kat pinggan mangkuk corak Bunga Kankung ni kan...kan...kan...

Jom Join Heartbeat......Best Duit Masyuk Free Jer!!!(Tutorial macammana nak join heartbeat)

(*_*) Entry melekat melekit (*_*) .... Entry terbaru sila ke bawah....

Aku pun nak tambah income sikit kat blog ni....walau ciput,lama2 akan jadi banyak gak kan...
Dah lama dah duk tengok kengkawan tempek kat blog masing2...aku pun tempek gak la kan...bukannya kena bayar pun...nanti diorang lak yang akan bayar kat kita...tak mau ke?Aku nak......aik???Bimbang ke?Jangan bimbang....takder effect kat nuffnang punya...

jgn risau, tak affect pun, not at all, 100%  guarantee!!
Heartbeat bukan competitor Nuffnang pun, sbb HB jual brg2 souvenir, bukan advertising company mcm Nuffnang  or innity (pakcik hijau) etc.

Jom ikut tutorial kat bawah ni..

Sebelum tu kengkawan klik sekali sorang banner HB aku kat bawah ni...

and yeahhaaa...uolls telah menderma 4 sen kpd me, (tp one click per day lah coz click2 tu based on UV gak, so kalau IP yg sama click byk2 kali pun, dikira one click ajer per day ;)

Full tutorial ni aku copy kat blog Mama Zharfan ....Tq yer Mama Zharfan sebab sudi berkongsi tutorial ni...Kat bawah ni semua cerita tentang kelebihan heartbeat dari blog Mama Zharfan....

utk memberi semangat dan bukti kpd uolls betapa Heartbeat ni boleh jd membukit, sila lah skodeng my latest earnings yer...jgn malu2...;)



saper nak bagi duit free2 kan..so far me dh berjaya mengumpul  RM400.12 tu --
me dh cash out 2 kali so far..me request cash out manual ie via email ajer, duit direct 
masuk dlm akaun maybank me, cepat and hassle free!! tp kalau nak request cek pun
 boleh jer..me lagi suka direct bank transfer)


uolls yg dh join HB, MESTI promo2 agar ur frens/readers/followers register bwh u..

bkn ala...free registration ajer pun..bkn kena bayar ke apa pun utk register, then tepek jer 
banner kat blog masing2..tak kuar duit satu sen pun, tp sebaliknya, akan mula dpt duit 
bila org click and income masyukkk bila org register lps click ur banner..

gliterati nuffnang? ooo, jgn risau, tak affect pun, not at all, 100% me guarantee!!
 me dh tanya Nuffnang direct pun!! no worries ok!! Heartbeat bukan competitor Nuffnang
 pun, sbb HB jual brg2 souvenir, bukan advertising company mcm Nuffnang  or innity(pakcik hijau) etc.

uolls yg belum register, ni me copy paste full tutorial, me amik dari  blog anje a.k.a mama balqis . tq yer anje--laju income HB anje tau--
dh nak cecah RM100 tu..less than a month babe!!

so far, those yg dh boleh cash out hasil heartbeat ni ialah anje, miza yusof, cute mum...and there will be more and more -- lagi cepat join, lagi cepat membukit income tu!! Jgn tunggu lama2..

nilah tutorialnya:

1 - mula2 klik banner heartbeat kat blog me ni yer...


2. Klik Icon Hearbeat seperti yang me bulatkan tu



3. Klik CREATE ACCOUNT dan isi kesemua maklumat berkenaan

4. Masukkan Password Email Address then klik I agree HeartBeat's Terms of service then klik continue


5. Then dah create account klik Join HB!Affiliate seperti kotak merah kat bawah

6. Klik Online Application (seperti yang ditunjukkan di bawah)
then isi kesemua maklumat yang diperlukan





7. Masukkan maklumat mengenai Blog anda (seperti contoh borang di bawah)


8. Pilih cara pembayaran yang hendak dibuat kepada anda...
then klik continue



9. Klik My HB!Affiliate untuk mendapatkan code iklan heartBeat


10. Klik GET A CODE (seperti lampiran di bawah)

11. Copy Codeyang anda kehendaki(bertanda merah bulat), ada 4 code untuk iklan Heartbeat
 (seperti lampiran yang bertanda kotak merah blah atas)--setaip code adalah unik/tak sama utk setiap member heartbeat tau (mcm nuffnang punya code gaklah)


AFTER THAT TUTORIAL UNTUK PASTE CODE KE DALAM BLOG


 1. Pi Kat Design

2. Klik Add A Gadget 



3. Klik add HTML/JAVA SCRIPT then saveulangi cara yang sama untuk letak ketiga2 iklan berkenaan




4. akhir sekali DRAG gadget berkenaan ke kedudukan yang dikehendaki...
done!!
selamat berheartbeat uolls!! 
jgn kedekut utk u click me i click u, sbb HB memang based on click2 yer--tak de isu fraud click! 
let's say, kalau 100 org click ur HB banner everyday, dh dpt RM4, kalau sebln ---RM4 X 30 days =RM120 kan..tak ke byk tu...., as side income from blogging, other than Nuffnang :) 
free money babe, takkan tak nak :p
note 1 : feel free to ask yer--me akan jwb segala persoalan setakat yg me tahu--mcm duta HB plak ni :p -- kalau uolls perasan, me ada dpt bonus RM10 dlm statement HB mcm me tunjuk kat td (written as "others")--sbb me aktif dok promo2 HB tu...RM10 memang lah ciput, but again, it's free money--me tak kuar air liur or peluh pun, setakat promo2 kat blog entry ajer :p


if u click my HB, let me know kat cbox or ruangan comment, sbb me akan balas ur click tu--4 sen pun kalau ramai yg click, bermkana tu...


Sekian....dah pandai ke?Kalau dah berjaya....jangan lupa datang lagi esok yer...hehehe (^_^)


psssttt : Jangan lupa yang belum daftar tu....meh daftar cepat2 kat sini....jom klik...