Dari Seorang Lelaki



Yang pompuan udah kawen tu ….hehehe pass pass kat hubby u all 

Teringat pasal satu story...

Seorang lelaki balik rumah...dia jadi hairan giler..halaman rumah berselerak.. surat di peti pos tak berambil,anak- anak tengah main korek-korek tanah kotor, baju compang camping, penuh dengan tanah dan kotoran rambut tak bersikat, tak bermandi,;;; masuk ke pintu rumah, lagi lelaki tu terkejut...ruang tamu lagi teruk berselerak.....
lelaki itu melaung nama isterinya.... .sepi tiada jawapan masuk ke dapur..sinki penuh dengan pinggan mangkuk tidak berbasuh,periuk tidak bercuci. 

Mencari apa yang boleh dimakan tetapi tiada makanan yang dimasak masuk ke bilik air, baju masih belum berbasuh,apatah lagi berendam .lelaki itu cemas mencari isterinya..dia bergegas ke tingkat atas, melihat isterinya terbaring di atas katil sedang membaca buku.."awak sakit ke?"...tanya lelaki itu.. "tak lah", jawab isterinya ringkas "kenapa teruk sangat rumah kita hari ni", tanya si suami lagi sambil meletakkan tangan di dahi isterinya, kot-kot isterinya demam... balas isterinya "wahai suamiku, semalam semasa kita bertengkar, abg mengatakan yang saya ini hanyalah seorang suri rumah, duduk di rumah tidak sepenat diri abg yang duduk di pejabat, dan abg sering menanyakan apa kerja yang saya lakukan di rumah yang menyebabkan saya merungut kepenatan kadang-kadang. ....NAH, HARI INI SAYA TIDAK MELAKUKAN KERJA-KERJA YANG BIASA SAYA LAKUKAN SETIAP HARI....... 

"Wanita adalah insan istimewa, biarkan mereka terus membebel,merengek atau mengilai seperti pontianak . Seburuk-buruk perangai wanita, ia akan terus melekat di hati kita selagi hayat di kandung badan... 

Best baca sampai abis!!!. It's true. To share..Dari Ilham seorang lelaki... 

As for me is different, if my wife is not at home, rumah boleh jadik 
porak peranda. Memang true, jika isteri ada dirumah, kepala slalu
pening.Pantang kalau isteri ada kat rumah and i'm off duty, sure at times boleh membuat kepala berserabut. Kalau madam takde kat rumah, alangkah tenteramnya hidup ini. Boleh buat apa yang kita suka.. Boleh belengkar kat depan TV tanpa sebarang gangguan mental dah fizikal. Pendek kata,FreeeDoMmmmmla h!! 

But hairan bin ajaib, when dia betul-betul pergi meaning "She's Gone",aku pulak terasa separuh mati. Sehari dua memanglah shiookkkk, no once shouting from the kitchen for help, no one to komen this and that, no one to criticise. Everything will be smooth... Tapi, masuk hari ketiga, I felt something is missing. Lebih-lebih lagi bila tuala mandi dah berbau 'assshheemmmm' , tak tahu mana nak carik yang baru. Colgate gigi dah abis,tak tahu kat mana dia stock up. Air suam dah abis, malas nak boil...Masuk hari ke-4, rindu mula terasa. Eventhough kat office, ramai yang cun melecun,wajahnya yang dah ditatap sejak tarikh bernikah itu juga yang mengetuk pintu hati. Memang lah dia tak se-cun SITI NURHALIZA but the smile yang ikhlas,forever melekat kat hati and sukar ada pengganti. Apabila rindu mencengkam, semuanya jadi tak tentu arah. Tengok TV citer best pun jadik tak best. 

Nasik bungkus faberite jadik tak faberite. Makan kat 5 star hotel jadik rasa cam makan kat kedai AA. Lebih-lebih lagi bila laundry basket dah makin bertimbun ngan baju kotor, fresh sluar dalam pun dah abis utk dipakai. 

Toilet dah mula licin berdaki...lantai dah berbelak, tak dimop...Everynite, very the lonely, baring atas katil nengok ceiling blindly... bila lonely gini, baru lah rasa benar kesepian. Jangan kata sebulan atau setahun....belum seminggu isteri takde kat rumah, aku dah terasa separuh pengsan. 

Bila bersendirian begini,dan terasa malam begitu dingin, barulah kita sedar betapa pentingnya seorang wanita bernama isteri...begitulah isteri kita rasa bila kita tinggalkan dia sendiri malam2 agaknya ya.. 

So guys out there... jgn buli isteri kita. Kalau boleh, tolong dia buat kerja rumah. Bukan dok depan TV every weekend baca paper. Apa ingat dorang ni sumer kuli ke?! Maid ker?!! Kan dia tu bini kita, best fren kita,sweetheart kita... Ingat duit hantaran yang kita kasik dia masa nikah dulu cukup ker nak bayar gaji dia seumur hidup??!! 

And furthermore, kan sama2 keja carik rezeki, sama jugak lah buat keja rumah. Kadang2 bila poket kita sesak, tak ingat ker dialah orang yang paling terdekat kita nak kenyeng-kenyeng duit. Tak kesian ker nengok bini kita? Dah ler satu hari keja kat office, balik kena buat keja rumah lagi...penat tau!! Kalau aku lah diberi peluang jadik seorang wanita...tak rela!!! 

So to all mums and wives out there... life will be meaningless without you . 

Bagaimana rasanya sehari tanpa ibu? I dunno lah anak-anak sekarang,tetapi when i was small, sekiranya emak tiada, semua jadi serba tidak kena!Usahkan seminggu, dua hari sahaja dia tiada dirumah, hidup bagaikan dah tak bermakna.Memanglah, mula-mulanya emak keluar rumah, hati melonjak HAPPINESS!!! 

Kalau mak tak ada, telinga boleh lega sebab if she's around, for sure 24hours tak habis-habis berleter.... pottttt peeettt pooott peettttt,boleh pecah eardrums. And if mak menjerit, boleh bergegar isi perut. Silap gaya , tingkap pun boleh tercabut... 
And if mak takde, BangZaiiiiii! !! MerdeKa!!!FreeDoMmm mmm! !! Can do whatever!!! Boleh main bleyblade sampai senja, boleh tido rumah kawan,boleh chatting sampai nak terkeluar biji bola mata, boleh bergayut kat talipon ngan "dear" sampai subuh and paling shiookkk, boleh ponteng solat!! 

But, the happiness does not long last. Masuk hari ke-2 dah terasa
kehilangan. Sepi betul rasanya bila tak mendengar leteran mak. Rumah jadik sesepi-sepinya cam "haunted village". Pada ketika itulah baru kita sedar bahawa leteran mak yang seperti murai, sebenarnya penyeri rumah.Tanpa leteran itu, semunya seperti MATI... Without mum, hidup ni tak ada cabaran, not challenging, no suspense. Balik kul braper pun, takde orang nak membebel, takde orang nak pulas telinga. Our life graph becomes very the monotenous,then we realised, jari jemari mak yang suka cubit dah memiat telinga rupanya menjadikan hidup lebih bermakna. Pendek kata, biarlah mak membebel sepanjang hari. Biarlah dia menjentik telinga. Tanpanya, hidup tidak berseri dan tak bererti. 
Demikianlah besarnya erti seorang EMAK, IBU, UMMI, MUMMY, MAMA in our life!!
Sekian terima kasih. 
  
Note : Copy dari Email....


Passt : Tak sabar nak balik kampung.....jumpa mak....i miss u mak!!!!

Island Hopping......Langkawi (Part 9)

Petang hari ke 2....3.50 petang


Yehaaaaa...Island Hopping.....
Yehhhaaaa...kami akan mengelilinggi pulau.....Island Hopping.....Free lak tu....miahahaha
Kami dah nak bertolak...jom naik bot....
Ikan dugong terlepas.....
Ke tempat burung helang.....





Pulau Dayang Bunting........ 
Sekarang kami berada di sini....jauh lagi kena panjat tangga nak sampai tasek ni...huhuhu....panjat...jangan tak panjat....
Eiiii...jumpa monkey...selamber jer dia duk kat tepi tangga kiter orang lalu tu...dia tak takut...kita lak yang takut....mau dia peluk aku....huwaaaa....
Tasek Dayang Bunting

Gaya yang entah aper2 ntah......
Bagaikan puteri.....bisa khayalan....hikhihik.....aku dimandikan oleh dayang2ku....manja2 gitu...hikhikhik.....orang kata kalau nak mengandung mandi kat tasek ni....Dongengan jer....tapi aku nak mandi gak....alang2 aku sampai kat sini....lencun!!!Bukan aku jer yer....ada gak yang pantang jumpa air....huhuhu

Kedalaman tasek ni 30 kaki...disebabkan kami terlupa nak bawa jaket keselamatan yang kat bot tadi ke sini...jadi kami mandi menggunakan botol ajer....botol pun botol la....janji aku dapat merasa mandi kat tasek ni....
Dah nak senja dah....kami dah nak balik hotel....
Note : Terketar2 aku dalam bot ditiup angin....sejuk!!!!

Langkawi (Part 8)


Sambung balik cerita di Langkawi

Malam Hari Pertama 

Bilik Meeting.....Malam pertama

Tengah khusyuk tu....Perdebatan dan perbincangan sedang hangat diperbincangkan....
Pagi Hari Ke2...

Time melahap lagi....minum pagi....asyik makan joo....

Habis kol 12.00 tengahari.....Taraaaa...masa nak pi jengjalan lak petang nanti....

Kat ruang lobi hotel...dah terpasang banner2 Le Tour De Langkawi 2011....Dan atlet2 baru sampai...dapat la kite orang tengok diorang berdepan...hehehe....Hensemmmm...
Yang kukeciwa....tak dapat tengok masa hari yang betol2 sebab kami dah nak balik esoknya....huwaaa....

Nora Danish Dan Jejai Berbahagia....

Hahahaha....2-3 hari ni menunjukkan betapa gigihnya aku menghabiskan entry2 basi ku semasa berada di Langkawi....wowwww...belum habis lagi la....tapi nak tokok cerita lain sikit kat sini...hehehe....Nanti sambung balik cerita aku...Iklan jap....


Jom kita layan kebahagiaan Nora Danish di Jepun bersama keluarga Jejai....Semua pic dari Oh Bulan .......


Semoga Kasih sayang di antara mereka bertaut kembali....Gambar2 Nora Danish dan Jejai sekeluarga di Jepun....
hrp2 msih ada jodoh tuk mreka…demi ank comel itu
Bertuah Nora dapat bekas mertua dan ipar duai yang masih sayangkannya....kelihatan keluarga Jejai amat selesa bersama Nora Danish

Langkawi (Part 7)

Catatan Di Langkawi.....


Makan2 Di Bayview Hotel


Menu kami......bismillahirrahmanirrahim
Masakan kat sini banyak berasaskan seafood....tetiap kali makan ada udang,sotong dan kepah....
Best.....Glruppppp
Sup
aiskrim...2 malam kat sini sempat la 2 kali ngap aiskrim kat hotel ni....


Bekpes...

Langkawi (Part 6 )

Hari Pertama Di Langkawi...... 6.30 petang 


Idaman Suri.....Shopping
Inilah salah satu tempat 'fofular' untuk shopping barangan dapur yang selalu diperkatakan orang tu.....Idaman Suri!!!!
Tapi kami diberi masa hanya setengah jam jer sebab waktu tu dah pukul 6.30 petang...Pukul 7.00 dah kena naik bas balik...Sungguh tak suker i.....


Aku sudah rambang mata......


Tak ramai orang masa ni....mungkin dah petang atau sebab bukan cuti sekolah....


Murah sesangat!!!!































Langkawi (Part 5 )

Hari Pertama Di Langkawi...... 5.15 petang ..... Bayaran RM5.00


Perkampungan Makam Mahsuri .....sejarah takkan mungkin berulang...(*_*)


Selamat Datang Ke Kota Mahsuri
Generasi Mahsuri...Keturunan Ke 7
Di luar muzium


Replika rumah Mahsuri
Gambaran wajah Mahsuri
Batu nisan Mahsuri yang asal
Inilah keris yang dipercayai digunakan untuk membunuh Mahsuri....Hanya keris ini yang lut ke badan  Mahsuri....
Dekat sikit.....selama ni duk dengaq jer orang bercerita pasal Mahsuri dan sejarahnya...Sekarang aku dapat lihat dengan mata aku sendiri keris yang digunakan untuk membunuh Mahsuri....Betul atau dongengan....semua itu sudah tinggal sejarah.....
Makam Mahsuri
Batu sungai tu dikhabarkan kubur Mahsuri yang betol....




Adess....air telaga Mahsuri pun dijual di sini...kat situ tertera air telaga Mahsuri yang telah diproses....Rm2 hengget....ada ke orang beli....nak buat aper? Minum erk?
Basuh muka kat perigi ni untuk awek muda.....hehehe....aku pun try gak...nampak muda tak aku?Tapi aku basahkan muka dengan air sembahyang.....harap muda selalu...ngehngeh....
Keadaan dalam perigi....
Buaian anak Mahsuri
Dapur.....
Tetamu2 yang tak diundang.....Kenangan di atas rumah Mahsuri