Jom Pi Pasar.....Pasar Borong Selayang

Semalam pergi Pasar Borong Selayang......beli macam2 lauk untuk stok seminggu dan untuk puasa sekali....ramainya orang jangan cakaplah...lebih ramai drp biasa....Mungkin diorang pun mcm aku gak....nak simpan untuk puasa sekali...Senang.....Harga semalam ok la...murah la...takder mahal...aku tengok ikan2 semua murah2 sesangat....sampaikan ikan tongkol ada yang harga Rm3.50 sekilo....Ketam pun murah,Rm12.00 jer sekilo...selalunya Rm16.00....
Di antara lauk2 dan sayur yang dibeli....

Ikan sardin.....nak buat laksa ....Rm7.50 sekilo....bapak besor....hehehe...senang keje aku...
Udang....Rm13.50 sekilo
Ikan Merah..Rm20.00...tapi aku tak beli la sekilo....3 kerat tu pun dah Rm14.00...huhuhu
Ayam.....Rm6.50 sekilo
Daun kesum dan bunga kantan untuk buat laksa...
Bunga kantan yang sememangnya mahal dari dulu lagik...Rm4.50
Kalau aku buat projek tanaman bunga kantan ni....mau untung besar aku...hehehe
Terung...Rm2.50 sekilo....aku beli 3 biji jer...(biji ker?bantai la) nanti boleh buat sambal terung...best tu buat bukak puasa...
Cili....Rm10.00 sekilo....Mahal mak oi....Beli setengah kilo jer...
Cili Siam...Rm6.00 sekilo....Beli setengah kilo gak....boleh buat sambal belacan...hehehe
Limau Nipis....Rm1.00 sekilo...Caya tak?Aku pun terkejut....
Kacang Panjang....Rm1.00 jer satu ikat tu....boleh buat kenduri...
Dan beberapa jenis sayur lagi....

14 ulasan:

maklang azie berkata...

salam tuan umah...maklang pun pegi pasar selayang smlm, suka beli ikan kat kakak yg pakai tudung labuh tu...pastu beli daging n sayur mayur...ikan kering pastu singgah kat kedai borong yg jual segala mak nenek keropok, cari keropok ubi ..saje nak wat kudap2

Yati Ali berkata...

salam iman, byk tu shoppin brg basah...

Pai the Mrs Razif berkata...

salam.

byk nya lauk... dapur umah tu dh lama tak berasap kecuali utk masak air jer hehehe... :)
Nak pose ni tak tau ar camner and masak apa. Hilang mood nk masak sejak cik 'T' dah masuk dlm umah.. :(

Iman berkata...

maklang azie:
Yer ke maklang....tapi rasanya semalam murah kan sayur mayur kat sana....takder la beli banyak sayur mayur tu....peti den dah penuh....huhuhu

Iman berkata...

Yati Ali:
Wslm...hehehe...stok untuk seminggu 2...
Lebih2 lagi nak pose ni...iman tak beli kat pasar ramadhan...jadi kena beli lebih sikit...

Iman berkata...

Pai the Mrs Razif:
Wslm...tak per...bila sampai waktunya....
akan berasap la dapur tu....hehehe

qistynacorner berkata...

besh nyer borong.. heee.... sadin tu yg putih sedap kan?? lau yg itam tu kureng skit... pehtu ikan merah msak lak asam podeh... fuh... :)

Iman berkata...

qistynacorner:
Ikutkan hati...malas gak nak keluar pepagi hari cuti..hehehe....tapi bila ingat balik....lagi susah kalau tak pergi,tu yang borong gak tuh...
Aaaa la...sardin ada 2/3 jenis kan...kena yang tak sedap...makan pun rasa hanyir jer....kena jenis yang lain lak...manis jer isi nyer....

kisahwanida berkata...

salam Iman.... Thanks sudi singgah blog saya.

Saya pun every week pi psr porong selayang beli lauk stok seminggu.... senang sekali jer beli

Iman berkata...

kisahwanida:
Betol tu....Stok untuk seminggu...senang kan...hehehe...

Intan Inn berkata...

banyakyer beli barang mcm boleh buat kenduri..hehhe....erm macam sedap jer nak masak laksa..hehhehe

Iman berkata...

Intan Inn:
Sekali seminggu/2 minggu...senang kan....
heheehe...laksa penang mali....

Jijahh @ f.k berkata...

memang murah kalo beli kat pasar borong ... kekadang jijah ada gak beli kat pasar tani kat area chowkit .. memalam

Iman berkata...

Jijahh @ f.k:
Yupp...betol tu kak...kalau pasar borong ni...murah sesangat...sampai tak percaya pun ada dengan regenya...tapi bila mahal...mak oiii....